close

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare

2022-09-21

Arteriopatia obliterantă a membrelor (extremităților) inferioare (AOMI) este consecința dezvoltării leziunilor aterosclerotice care obstrucționează treptat lumenul (diametrul) arterelor și creează un obstacol în calea vascularizării distale a extremităților inferioare. Este o afecțiune vasculară cronică, progresivă, care se asociază cu înaintarea în vârstă, având cauză principală depunerea depozitelor de grăsime pe vasele de sânge (ateroscleroza).

AOMI are prevalență crescută în bolile cardiovasculare datorate aterosclerozei, imediat după boala coronariană și accidentul vascular ischemic. De cele mai multe ori, pacienții cu AOMI dezvoltă și alte boli cardiovasculare. Cu cât se depistează mai repede această afecțiune și se începe tratamentul, cu atât scade riscul de amputație / dizabilitate, de morbiditate și de mortalitate.

Oxigen – Ozonoterapia, de acum disponibilă în cadrul Policlinicii OCH


Despre evoluția bolii de oferă câteva detalii dna Ș.L. Dr. Sirma Tomoș, medic primar medicină internă și specialist cardiologie:

Când vasele de sânge sunt afectate sever sau chiar blocate, sângele din inimă nu mai ajunge în cantitatea necesară pentru a satisface nevoile unor segmente musculare voluminoase, cum sunt coapsele sau gambele. Evoluția bolii este lentă pentru circa 75-80% dintre pacienți, dar restul riscă evoluție spre ischemie cronică, care necesită fie intervenții de revascularizare (stent), fie amputație.
Semnele și simptomele de AOMI sunt de multe ori ușoare și se confundă cu alte probleme de sănătate; e posibil chiar ca afecțiunea să fie asimptomatică
.”


Manifestările care trebuie să trimită pacientul la control medical sunt:

• crampe, dureri, oboseală în picioare sau mușchii șoldului / fesei (în timpul deplasării, urcatului scărilor), care dispar la repaus și reapar la mers – claudicație;
• amorțeală / slăbiciune a picioarelor;
• creștere lentă a unghiilor de la picioare;
• puls lipsă sau foarte slab în zona picioarelor;
• partea inferioară (extremitatea) piciorului este mai rece decât restul piciorului;
• piele cu aspect lucios;
• leziuni (ulcerații, gangrene) pe pielea picioarelor care se vindecă greu sau deloc;
• pierderea părului de pe picioare;
• disfuncție erectilă la bărbați.


De reținut: simptomele claudicației (durere la activitate și dispariția acesteia la repaus) la nivelul brațelor poate fi semn de arteriopatie obliterantă a membrelor superioare!

Diabetul – o boală care cere disciplină în stilul de viață


Factorii de risc care pot declanșa / accelera dezvoltarea arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare sunt:

– fumatul (inclusiv cel pasiv);
– hipertensiunea arterială;
– diabetul zaharat;
– colesterolul crescut;
– vârsta (peste 60 de ani);
– sexul (bărbații sunt mai predispuși spre forme severe).

De cele mai multe ori, afecțiunea este descoperită întâmplător, în urma unor examene clinice făcute pentru alte boli. În caz de suspiciune de AOMI (pacientul acuză claudicație), medicul va efectua o verificare atentă a membrelor inferioare și va observa modificări de temperatură, culoare sau diminuarea / lipsa pulsului la membrele inferioare. Se vor efectua analize de laborator (profil lipidic, altele); se va măsura indicele gleznă-braț (IGB) – metodă noninvazivă de diagnostic, constând în calcularea raportului dintre tensiunea arterială sistolică la nivelul gleznei și tensiunea arterială sistolică la nivelul brațului (în caz de AOMI, valoarea IGB este scăzută: mai mică sau egală cu 0,9 mmHg). Se va efectua evaluarea imagistică a pacientului (ecografie Doppler arterial membre inferioare; angiografie, RMN)” a completat dr. Tomoș.


Tratamentul urmărește ameliorarea simptomelor și a patologiei (prevenirea formării cheagurilor de sânge, scăderea valorilor colesterolului, controlul hipertensiunii arteriale). Tratamentul farmacologic este însoțit de recomandarea de mișcare – 30 de minute zilnic – pentru facilitarea circulației sangvine și renunțarea la fumat (dacă este cazul). Pentru pacienții cu manifestări severe, este indicată revascularizarea prin metode chirurgicale, care să amelioreze simptomele și să se evite amputația. 

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.