close

Terapia durerii prin crioneuroliză la OCH – o șansă la calitatea crescută a vieții pacienților oncologici în stadiu terminal

2024-08-16

Extinderea spitalului OCH cu un nou corp, inaugurat în 2023, a oferit pacienților oncologici întreaga gamă de servicii medicale necesare, de la diagnostic rapid și precis, la tratament personalizat (intervenții chirurgicale, chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie și radioterapie), suport psihologic, dar și îngrijiri paliative și terapia durerii.

Paliație pentru bolnavii cu cancer

Dr. Stelian Mociu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Ovidius Clinical Hospital, supraspecializat în Terapia Durerii, detaliază:

Odată cu extinderea Ovidius Clinical Hospital, am oferit pacienților o Secție Clinică de Oncologie, care are în cadrul ei și un Compartiment de Medicină Paliativă care colaborează îndeaproape cu un alt compartiment nou al spitalului, cel de Terapia Durerii și, mai exact, cu compartimentul de Management Intervențional al Terapiei Durerii.

Acest compartiment al spitalului este dotat cu aparatură nouă, modernă; la noi se găsește al treilea aparat din țară care face crioablație, prin «înghețarea» nervilor periferici sau chiar a unor rădăcini nervoase, în anumite cazuri”.

Terapia durerii la Ovidius Clinical Hospital


Înghețarea” durerii

Crioablația sau crioneuroliza se referă la utilizarea unei sonde care în capăt are o biluță de gheață carbonică, aflată la temperatura de -78ºC, care se formează cu ajutorul unei butelii cu dioxid de carbon. Cu acea sondă, medicul specializat în terapia durerii poate să facă această crioneuroliză. Sonda este ecoghidată; radioscopic, sonda este dusă către nervul țintă care urmează a fi criolizat.

Procedura se poate folosi în cazul pacienților care se află în îngrijire paliativă, pacienți sensibili, în general cu afecțiuni destul de grave, pentru care nu există alte variante terapeutice în afară de morfină. Crioneuroliza vine în ajutorul acestora, dându-le șansa de a scădea dozele de morfină, scăpând în același timp de durere”, arată dr. Mociu.

Crioterapia în durerea cronică de genunchi


Management intervențional al durerii

De curând, am avut un caz, o pacientă cu neoplasm de sân în stadiu terminal, cu invazia plexului brahial, cu durere atroce la nivelul mâinii și impotență funcțională (mâna era practic paralizată). Am efectuat crioneuroliza plexului brahial, prin abord axilar și mediu brahial (adică pe la subraț și pe la mijllocul brațului); procedura a tăiat legătura nervoasă dintre nerv și creier, astfel că senzația de durere nu mai este percepută, pentru o perioadă de timp, de către pacientă.

Este un exemplu de cum se poate reduce mult consumul de analgezice, ceea ce pentru pacientă reprezintă o mai bună calitate a vieții. Nu am putut opri evoluția bolii, dar am reușit să îmbunătățim viața pacientei, acesta fiind scopul medicinei paliative.

Am efectuat procedura aceasta și pentru alți pacienți oncologici, de exemplu în cazul neoplasmelor ovariene sau uterine, a neoplasmelor de prostată și în toate am obținut efectul scontat”, spune specialistul OCH în Terapia Durerii, care a urmat un program avansat de management intervențional al durerii (la „Pain School International" Budapesta).

Infiltrație transforaminală cu corticosteroizi


#AducemPerformanțaAcasă

Ovidius Clinical Hospital este primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României. Azi, e cel mai mare și modern spital privat din Dobrogea, un spital gândit și construit de un colectiv de medici în jurul nevoilor pacientului, care asigură diagnostic rapid, tratament la zi, abordare multidiscipinară.

OCH este primul centru Siemens Healthineers din România, un spital în care tehnica medicală de vârf e integrată în munca de zi cu zi.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH oferă pacienților cu cancer din Dobrogea o mulțime de facilități și avantajul unor servicii integrate, aflate în proximitatea casei și familiei. 

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.