close

Mâinile curate salvează vieți!

2024-05-03

Inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor este marcată în fiecare an (începând din 2009) pe data de 5 mai, promovând importanța igienei mâinilor atât a personalului medical din instituțiile pentru asigurarea îngrijirilor de sănătate cât și a pacienților.


Mâinile murdare sunt principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile medicale.


Gestul simplu și la îndemână, de a te spăla pe mâini, poate să prevină răspândirea germenilor, chiar și a celor rezistenți la antibiotice, iar personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe ”cele cinci momente ale igienei mâinilor”:

1. înainte de a intra în contact cu pacientul;
2. înainte de a îndeplini proceduri aseptice;
3. după expunerea la fluide corporale;
4. după contactul cu pacientul;
5. după atingerea obiectelor care au venit în contact sau se află în apropierea pacientului.

Igiena mâinilor, un factor cheie pentru sănătate

Campania pe care Organizația Mondială a Sănătății o derulează, în colaborare cu organizații guvernamentale și neguvernamentale, cu asociații profesionale din domeniul sanitar sau unități medicale de pe întreg mapamondul, își propune să mențină în atenția tuturor celor implicați, dar și a simplilor cetățeni, importanța igienei mâinilor în îngrijirea sănătății. Sloganul Mâinile curate salvează vieți, accentuează campania OMS de Ziua Mondială a Igienei Mâinilor.

OMS militează pentru unități medicale curate și sigure pentru toți locuitorii planetei. Sănătatea este o investiție în viitorul omenirii, iar mâinile curate sunt un prim pas esențial în acest sens. De aceea în 2024, de Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, tema aleasă se concentrează pe promovarea cunoștințelor și dezvoltarea abilităților lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijirii, în special în ceea ce privește prevenirea și controlul infecțiilor, cu accent special pe igiena mâinilor. Este deosebit de importantă consolidarea practicilor de igienă și, totodată, nevoia de a proteja atât pacienții cât și lucrătorii din domeniul sănătății, împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale.


Plan activ eficient de prevenire a infecțiilor

Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României, care are, încă de la înființare, acum 10 ani, un Compartiment de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale care elaborează anual planuri de acțiune, protocoale și proceduri de lucru specifice, inclusiv cele privind igiena mâinilor personalului.

La OCH avem o infrastructură solidă care să faciliteze igiena mâinilor personalului și pacienților precum și substanțe antiseptice de cea mai bună calitate. Întreaga echipă medicală din OCH, medici, asistenți medicali, personal auxiliar și de suport, aderă cu seriozitate și necondiționat la măsurile de prevenire a infecțiilor, lucru dovedit și pe perioada pandemiei COVID-19, pe întreaga perioadă a acestei crize globale, la Ovidius Clinical Hospital niciunul dintre pacienți nu a dobândit infecția cu SARS-COV2 pe perioada internării.

Măsurile de prevenire implementate zilnic la OCH, de 10 ani, fără excepție, pe baza planului de prevenire și limitare al infecțiilor asociate asistenței medicale conferă siguranță și îngrijiri de calitate pacienților, asigurând totodată și protecția personalului medical și auxiliar al spitalului.

#MâinileCurateSalveazăVieți


#AducemPerformanțaAcasă