close

Embolizarea arterelor uterine

2024-09-13

Embolizarea arterelor uterine este o procedură minim invazivă utilizată cel mai frecvent pentru a trata sângerările vaginale cauzate de fibroamele uterine (tumori necanceroase din interiorul uterului). În plus față de fibroame, embolizarea arterelor uterine poate trata, de asemenea, sângerările abundente în situații de urgență datorate trau-matismelor, tumorilor ginecologice maligne (canceroase) sau hemoragiei postpartum.

Indicații pentru embolizarea arterelor uterine

Embolizarea arterelor uterine este indicată pentru tratarea tumorile fibroase uterine care provoacă simptome precum:

• sângerări menstruale abundente;
• presiune pelvină;
• constipație;
• relații sexuale dureroase;
• urinare frecventă.
Medicul curant mai poate recomanda embolizarea arterelor uterine pentru alte afecțiuni, cum ar fi sângerarea excesivă după naștere, traumatisme sau tumori canceroase.


Procedura nu trebuie efectuată dacă:

• fibroamele uterine existente nu prezintă simptome sau sunt foarte mari (și slab vas-cularizate);
• în caz de sarcină;
• dacă există o infecție în sfera genitală;
• dacă persoana are o afecțiune a vasele de sânge;
• dacă persoana este alergică la substanțele de contrast (cu iod).

Radiologie intervențională

Cum se face embolizarea arterelor uterine

Dr. Mihai Crețeanu, medic primar radiologie și imagistică medicală, supraspecializat în radiologie intervențională, explică:

În cadrul emboliei arterelor uterine, medicul intervenționist injectează particule minuscule (agenți embolici, de obicei din gelatină sau plastic) în vasele de sânge care duc la uter. Aceste particule sunt ghidate în arterele uterine printr-un tub subțire și flexibil (cateter) cu ajutorul fluoroscopiei (o formă de radiografie care captează imagini în mișcare). Atunci când vasele de sânge uteri-ne sunt blocate de aceste particule, creșterea fibromului stagnează și apoi tumoarea se micșorează, deoarece îi este tăiată alimentarea cu sânge.

Embolizarea arterei uterine se face doar după o anamneză și o evaluare medicală amănunțite; se va exclude prezența celulelor canceroase. Dacă pacienta are vârsta reproducerii și încă își dorește copii, va ține cont în decizia ei de abordare terapeutică de faptul că embolizarea arterelor uterine i-ar putea afecta capacitatea de a rămâne însărcinată.”

Ginecologie

Avantajele embolizării arterelor uterine

Aproape 90% dintre persoanele tratate cu embolizare a arterelor uterine experi-mentează o ameliorare parțială sau totală a simptomelor. Alte avantaje ale procedurii includ:

• este o procedură minim invazivă, efectuată sub anestezie locală, cu perioadă de spitalizare minimă;
• timp scurt de recuperare;
• sângerare minimă;
• risc mai mic de complicații în comparație cu abordarea chirurgicală clasică;
• evitarea efectele secundare ale terapiilor hormonale (folosite pentru tratarea fi-broamelor);
• necesită doar o puncție minusculă (spre deosebire de miomectomie – îndepărtarea chirurgicală a fibroamelor uterine sau de histerectomie – îndepărtarea uterului).

Cancerul de col uterin - prevenție, diagnosticare și tratament

Posibile riscuri în embolizarea arterelor uterine

Majoritatea procedurilor implică anumite riscuri. În cazul embolizării arterelor uterine, riscurile sunt:

• deteriorarea unor vase de sânge din zonă sau o infecție;
• leziuni ale țesuturilor sănătoase (agentul embolic ar putea fi depus în vasul de sânge greșit, tăind alimentarea cu sânge a țesutului sănătos);
• reacții alergice (la substanța de contrast sau la sedative);
• întreruperea ciclurilor menstruale (la aproximativ 1% până la 5% dintre cazuri);
• intervenția nu reușește, simptomele rămân și este necesară o a doua embolizare de artere uterine sau o histerectomie;
• infertilitate. Există păreri în lumea medicală care susțin că embolizarea arterelor uterine afectează o viitoare sarcină. Unii medici preferă ca fibroamele să fie îndepărtate chirurgical, dacă pacienta dorește să aibă mai mulți copii. Sarcinile după embolizarea arterelor uterine pot avea rate mai mari de avort spontan și sunt mai susceptibile de a avea indicație de cezariană și hemoragie postpartum.

Endometrioza parietală – tratabilă chirurgical 100% la Ovidius Clinical Hospital

De reținut

După intervenție, pacienta se poate aștepta la dureri pelviene, crampe și disconfort timp de până la două săptămâni, durerile cele mai severe apărând în primele 24 de ore. Sunt posibile, de asemenea, oboseală, greață ușoară și stare subfebrilă. Unele persoane elimină țesut fibromatos din vagin în această perioadă. Până la 90% dintre persoane revin la activitățile normale în termen de 10 zile de la embolizarea arterelor uterine.

Poate dura până la trei luni pentru a observa o schimbare notabilă a simptomelor. Studiile arată, de asemenea, că până la 92% dintre persoanele care au suferit o embolizare a arterelor uterine nu au simptome de sângerare vaginală necontrolată 12 luni mai târziu. Pe de altă parte, tot statistic, 32% dintre persoanele care au făcut intervenția au avut simptome de fibrom uterin după cinci ani. Așadar, este posibil să fie necesară o a doua rundă de embolizare de artere uterine”, relatează dr. Crețeanu.

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

Procedura de embolizare a arterelor uterine este efectuată de medici cu experiență, în săli moderne de tratament, dotate cu aparatură de înaltă performanță.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

#AducemPerformanțaAcasă 

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.