Apendicele stâng atrial (auricula atrială) este o ureche mică, în formă de sac, în peretele muscular al atriului stâng al inimii. Această urechiușă este parte din anatomia normală a inimii și are un rol major la pacienții cu fibrilație atrială (FA). Urechiușa atriului stâng este atașată de partea superioară a atriului stâng, aproape de joncțiunea cu artera pulmonară și are rol în funcționarea inimii, contribuind la capacitatea atriului stâng de a stoca sânge venos oxigenat care vine din plămâni, înainte de a fi pompat în ventriculul stâng și, mai apoi, în circulația sistemică.
Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH
Problema anticoagulării în FA
În cazul fibrilației atriale (FA), o aritmie frecventă care determină contracții haotice, rapide ale atriului stâng, sângele poate stagna în această urechiușă, fiind favorizată formarea de cheaguri în regiune. Tratamentul pacienților afectați de FA este cu anticoagulante, esențiale pentru reducerea riscului de AVC. Efectul advers al acestui tratament (mai ales pe termen lung) rezidă însă în riscul de hemoragii majore.Apoi, există pacienți cu risc crescut de hemoragii, care pe lângă fibrilație atrială au o vârstă înaintată (și astfel sunt mai predispuși la AVC sau sângerări), ori prezintă și alte afecțiuni care cresc riscul de sângerare (hipertensiune arterială, insuficiență renală sau hepatică, diabet, antecedente de ulcer).
În cazul pacienților cu contraindicații absolute sau relative la anticoagulante sau cu antecedente de sângerări severe, este importantă abordarea personalizată a tratamentului (utilizarea dozelor mai mici de anticoagulant sau trecerea la antiplachetare), ori implantarea dispozitivului Watchman (sigilarea urechiușei atriului stâng și eliminarea tratamentului anticoagulant).
Fibrilația atrială
Procedura de închidere a urechiușei atriului stâng
Dispozitivul Watchman oferă o alternativă sigură și eficientă, eliminând nevoia de anticoagulare sistemică permanentă, prin sigilarea apendicelui stâng atrial. Procedura de implantare a dispozitivului Watchman este minim invazivă, efectuată în sala de angiografie, realizată prin abord transseptal sub ghidaj fluoroscopic și ecocardiografic, de obicei sub anestezie generală.Dispozitivul Watchman are formă de parașută, este auto expansibil, fiind proiectat pentru a închide auricula atrială. Un cateter este introdus în vena femurală, în zona inghinală, printr-o teacă, apoi este ghidat, sub ecran radiologic, la nivelul inimii, către deschiderea apendicelui atrial stâng. Se folosește ecografia transesofagiană pentru a se verifica poziția cateterului și pentru a se identifica locul potrivit pentru puncția septului interatrial. Ghidul este trecut din atriul drept în atriul stâng, prin septul interatrial.
După verificarea poziționării sale corecte, prin ecografie și angiografie, dispozitivul Watchman se eliberează în deschiderea urechiușei atriului stâng, care se sigilează, oprindu-se astfel eliberarea de cheaguri.
Pacientul supus intervenției este spitalizat câteva zile pentru monitorizare, examene clinice și investigații, iar recuperarea sa, în mod normal, se face rapid.
Înainte de realizarea procedurii de implantare a dispozitivului Watchman, pacientul va efectua un examen clinic amănunțit (e necesară eliminarea oricărui potențial focar infecțios – ORL, stomatologic etc.), un set de analize complet și o radiografie toracică; la indicația medicului cardiolog intervenționist, va întrerupe, dacă este necesar, administrarea unor medicamente și suplimente.
După miezul nopții, în ziua procedurii, nu va mânca și nu va bea nimic.
De reținut:
Procedura Watchman nu poate vindeca FA, dar contribuie la prevenirea formării cheagurilor de sânge și a producerii unui accident vascular cerebral. Dispozitivul Watchman oferă o soluție inovatoare pentru pacienții cu fibrilație atrială și risc crescut de sângerare sub tratament anticoagulant, eliminând necesitatea anticoagularii sistemice pe termen lung.
Ecografia transesofagiană, investigație accesibilă pacienților la Ovidius Clinical Hospital
Criterii de selecție a pacienților pentru procedura Watchman
Pacienții eligibili pentru închiderea urechiușei atriului stâng cu Watchman trebuie să îndeplinească anumite criterii:
– fibrilația atrială să fie non-valvulară;
– să aibă risc tromboembolic semnificativ (scor CHA₂DS₂-VASc ≥2 pentru bărbați sau ≥3 pentru femei);
– să prezinte risc crescut de sângerare sub anticoagulare (scor HAS-BLED ≥3 sau antecedente de hemoragii majore);
– să aibă contraindicație absolută sau intoleranță la anticoagulare.
Cardiologie la OCH
Beneficiile dispozitivului Watchman
Dispozitivul Watchman este un dispozitiv implantabil percutan care sigilează urechiușa atriului stâng, prevenind astfel formarea și migrarea trombilor către circulația sistemică. Procedura este minim invazivă, realizată prin abord transseptal sub ghidaj fluoroscopic și ecocardiografic.
Avantajele procedurii sunt:
• reducerea riscului de AVC (conform unor studii clinice majore, care au demonstrat că închiderea urechiușei atriului stâng cu dispozitivul Watchman nu este inferioară anticoagulării orale în prevenirea AVC-urilor ischemice);
• reducerea riscului de sângerare (după o perioadă inițială de anticoagulare tranzitorie, de aproximativ 45 de zile, pacienții pot trece pe terapie antiplachetară duală, iar ulterior pe aspirină în monoterapie; acest protocol reduce semnificativ riscul de sângerări majore);
• eliminarea dependenței de anticoagulante și a monitorizării frecvente a INR-ului (pentru antagoniștii vitaminei K), contribuind la îmbunătățirea confortului pacienților, mai ales pentru cei vârstnici sau cu comorbidități multiple;
• siguranța implantării dispozitivului Watchman – progresele în tehnologie și experiența clinică conduc la o rată scăzută a posibilelor complicații asociate procedurii (cum ar fi tamponada cardiacă sau embolizarea dispozitivului).
Chirurgie generală la OCH
#AducemPerformanțaAcasă
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.Coordonatorul Laboratorului de Cadiologie Intervențională OCH, Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiologie, supraspecializat în cardiologie intervențională, deține certificarea pentru implantarea dispozitivului Watchman, obținută în Hamburg, Germania, sub coordonarea Boston Scientific, producătorul dispozitivului. Această certificare garantează expertiza în realizarea procedurii la standarde internaționale.
Astfel, pacientul cu fibrilație atrială non-valvulară care nu poate urma tratamentele clasice cu anticoagulante pe termen lung are garanția că dispozitivul este utilizat corect, iar implantarea va fi realizată cu succes.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.