close

Ecografia intravasculară – IVUS, o tehnică în beneficiul pacienților cu boală coronariană

2024-12-10

Domeniul cardiologiei intervenționale este unul extrem de dinamic, din punct de vedere al dezvoltării, atât în partea de tehnici de angioplastie complexă, cât și în ceea ce privește dezvoltarea materialelor folosite în realizarea acestor proceduri. Acest progres extraordinar din ultimii ani ajută cardiologii intervenționiști să abordeze din ce în ce mai mulți pacienți cu boli coronariene extrem de severe, care până nu demult ar fi fost repartizați departamentului de chirurgie cardiovasculară, iar astăzi sunt cazuri de rutină, rezolvate minim invaziv, prin angioplastii percutane.

Cu cât un caz este mai complex, cu cât o boală coronariană este mai severă, cu atât crește și complexitatea angioplastiei și bineînțeles materialele folosite în astfel de proceduri sunt mai elaborate”, spune dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiologie, supraspecializat în cardiologie intervențională, coordonatorul Laboratorului de Angiografie OCH.

Dr. Vasilescu explică, în continuare, avantajele oferite de ecografia intravasculară în cardiologia intervențională și prezintă cazul unui pacient OCH care a fost unul dintre beneficiarii acestei abordări.


De reținut:

La Ovidius Clinical Hospital, pacienții cu stenoze arteriale severe beneficiază de o echipă medicală înalt calificată, cu experiență în cardiologia intervențională, specializați în centre europene de renume.

OCH Constanța este singura unitate medicală din Sud-Estul României care a întrunit condițiile necesare pentru implementarea și derularea „Programului Național de Boli Cardiovasculare – tratamentul bolnavilor cu stenoze arteriale severe prin proceduri de dilatare percutană în raport cu profilul clinic şi aspectul macrofuncțional”. Astfel, contribuția personală a pacientului este semnificativ redusă, costurile pentru stenturi și materialele sanitare specifice tratamentului fiind decontate prin Programul Național de Boli Cardiovasculare.

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH


Ce este ecografia intravasculară

Una dintre tehnicile complexe este cea a ecografiei intravasculare, pe scurt IVUS (din varianta în limba engleză, Intravascular Ultrasound).

Ecografia intravasculară permite vizualizarea în interior a arterei coronare, cu o sondă de ecografie care are o dimensiune comparabilă cu a unui balon de angioplastie. Sonda ecografică poate fi avansată cu ajutorul unui ghid în interiorul vasului și oferă o multitudine de informații, care nu ar putea fi extrase doar din interpretarea filmului angiografic pe care cardiologul intervenționist îl obține după injectarea substanței de contrast.

Această investigație era, poate, acum câțiva ani, un lux în laboratoarele de cardiologie intervențională, dar dezvoltarea în acest sens și experiența cu această tehnică, precum și rezultatele extraordinare ale angioplastiilor în care se folosește IVUS au dus la utilizarea ei din ce în ce mai des. În momentul de față există centre europene de înaltă performanță care folosesc această ecografie vasculară chiar la peste 75% din cazurile de angioplastii complexe de bifurcație de trunchi comun sau de recanalizare a arterelor închise cronic.

Cardiologie intervențională la OCH


Informațiile oferite de ecografia intravasculară

Pe lângă ceea ce se vede cu ochiul liber, după injectarea substanței de contrast, ecografia intravasculară ajută la identificarea tipului de stenoză, care este calitatea plăcii de aterom care urmează să fie tratată. E vorba de o stenoză extrem de calcificată, de o stenoză cu un caracter mai degrabă fibrotic, există trombi în interiorul arterei coronare – toate aceste informații captate de IVUS ajută cardiologul intervenționist să aleagă strategia și ma-terialele necesare pentru a prepara corect vasul de sânge (artera coronară) înainte de implantarea stentului.

De asemenea, prin retragerea automată a sondei de ecografie intravasculară, se poate măsura cu foarte mare precizie lungimea segmentului afectat, ceea ce ajută la alegerea cu exactitate a baloanelor și a stenturilor care se vor folosi la realizarea angioplastiei. Apoi, după implantarea unui stent în artera coronară, cu ajutorul IVUS se poate verifica dacă stentul s-a poziționat corect și s-a adaptat bine la pereții vasului; studiile și experiența au arătat că alegerea unui stent de diametrul corect pentru vasul sangvin respectiv și expansionarea sa corectă, completă, are un impact direct asupra calității și longevității procedurii, fiind, desigur, asociată cu un risc mai mic de restenoze și de tromboze intrastent pe termen mediu și lung.

Ecografia intravasculară ajută cardiologul în timp real, înainte de angioplastie, în timpul acesteia și postplastie, pentru evaluarea stentului, iar un alt efect benefic desprins de aici este faptul că această monitorizare permite injectarea unei cantități mai mici de substanță de contrast în corpul pacientului cu boli renale cronice, de exemplu, ceea ce se traduce în timp de spitalizare mai scurt și, bineînțeles, posibile reacții adverse mai scăzute.

Ateroscleroza coronariană - afecțiunea ce poate evolua cu infarctul miocardic


Studiu de caz – aplicații practice ale IVUS

Pacient în vârstă de 64 de ani, s-a prezentat în serviciul de urgență OCH cu angină pectorală instabilă și dureri în piept, cu debut în urmă cu circa trei zile; a fost diagnosticat cu infarct miocardic subacut.

Pacientul prezenta o mulțime de factori de risc cardiovascular; suferea de obezitate, diabet zaharat necontrolat, hipertensiune arterială și dislipidemie fără tratament medicamentos. Pacientul a fost internat de urgență, a primit o coronarografie diagnostică, în contextul căreia s-a decelat o boală coronariană cu leziuni severe la nivelul arterei interventriculare într-o zonă extrem de sensibilă, la nivel ostial.

Ulterior, prin investigarea cu ecografia intravasculară, s-a dovedit că leziunea implica și trunchiul comun distal. Pacientul prezenta și o arteră coronară dreaptă cu stenoză subocluzivă cu un material trombotic la nivelul ei, responsabilă practic de infarctul miocardic subacut.

În timpul intervenției, s-a aspirat materialul trombotic de la nivelul arterei coronare drepte, apoi ecografia intravasculară a ajutat echipa din Laboratorul de Angiografie OCH să înțeleagă cu ce anume se confruntă, respectiv o stenoză severă, extrem de calcificată, unde a fost nevoie de o preparare foarte complexă, folosindu-se diverse baloane de diametre din ce în ce mai mari și, la final, un balon de tip „cutting”, cu lame. Abia apoi s-a putut implanta un stent, care a fost de un calibru mai mare decât s-a estimat inițial; a fost o stenoză mai greu de dilatat decât s-a anticipat.

La controlul ecografic intravascular, s-a constatat un rezultat excelent; practic, s-a revascularizat complet un vas important, un vas dominant, fără să mai existe semne de restenoză, asta însemnând pentru pacient mai puțină simptomatologie imediat după intervenție, iar la șase ore după fiind complet asimptomatic.

Câteva zile mai târziu, echipa de cardiologi OCH a decis abordarea leziunii restante, de trunchi comun, leziunea de la nivelul arterei coronare interventriculare anterioare, care implica și trunchiul comun distal. Această leziune, în mod normal, ar putea să fie un caz și pentru chirurgia cardiovasculară.

Cu ajutorul ecografiei intravasculare efectuate, echipa OCH știa deja că placa de aterom se infiltra și la nivelul trunchiului comun distal și că va fi nevoie de o intervenție mai complexă. La finalul acestei intervenții, s-a obținut un rezultat extrem de bun; cu două stenturi implantate, la nivelul trunchiului comun distal către interventriculara anterioară și către artera coronară circumflexă, s-a verificat ecografic dacă stenturile sunt bine adaptate la diametrul real al trunchiului comun, ceea ce s-a și confirmat. Practic revascularizat complet prin angiografie percutană, pacientul a fost externat, asimptomatic și cu tratament medicamentos perfect adaptat nevoilor sale.
Misiunea cardiologilor intervenționiști OCH a fost una de succes și în acest caz complex.

Ecografia transesofagiană, investigație accesibilă pacienților la Ovidius Clinical Hospital


#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

În Centrul de Cardiologie intervențională OCH, pacienții găsesc o echipă de medici de top, tehnologie medicală de vârf, siguranță și îngrijire completă, personalizată. Spitalul OCH Constanța are infrastructură medicală integrată, linii de gardă și departament de terapie intensivă, inclusiv pentriu pacientul cardiac critic.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.  

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.