close

Specialități

Cardiologie pediatrică

Cardiologia pediatrică este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cardiace la copii, de la nou-născuți la adolescenți.

Cardiologii pediatri sunt medici cardiologi sau pediatri supraspecializați în cardiologie pediatrică, iar de câțiva ani această specialitate a fost introdusă în programa de rezidențiat. Această specialitate se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și monitorizarea bolilor cardiace congenitale sau dobândite.

Afecțiunile cardiovasculare cele mai frecvent întâlnite la copii sunt:

• defectele cardiace congenitale:
– defectul septal atrial (DSA);
– defectul septal ventricular (DSV);
– tetralogia Fallot;
– coarctația de aortă;
– persistența canalului arterial (PDA);
– stenoza valvulară pulmonară;
– stenoza aortică;
– trunchi arterial comun;
– transpoziția de vase mari;
– boala Ebstein;
– Sindrom Eisenmenger;
– ventricul drept cu dublă cale de ieșire

• afecțiuni dobândite:
– cardiomiopatii (dilatativă, hipertrofică, restrictivă);
– afecțiuni inflamatorii / infecțioase (endocardită, miocardită, pericardită);
– boala Kawasaki;

• tulburări de ritm cardiac:
– tahicardii supraventriculare (TSV);
– tahicardii ventriculare
– fibrilația ventriculară
– sindrom Wolff-Parkinson-White;
– bradicardia;
– blocuri atroventriculare
– sindrom QT lung.

• hipertensiune arterială;
• hipertensiune pulmonară;
• insuficiență cardiacă;
• tumori cardiace;
• suflu cardiac.

Multe defecte cardiace congenitale pot fi diagnosticate în perioada prenatală, prin ecografie, în al doilea trimestru de sarcină. În majoritatea malformațiilor congenitale, diagnosticul se pune imediat după naștere sau în primele luni de viață pentru instituirea de urgență a atitudinii terapeutice și uneori salvarea vieții pacientului, având în vedere că unele dintre acestea sunt amenințătoare de viață. Sunt malformații cardiace congenitale care au nevoie de intervenție chirurgicală (adesea de urgență), altele impun urmărire cardiologică (se pot rezolva de la sine în primii ani de viață), iar altele necesită monitorizare și posibil tratament.

Este important diagnosticul precoce, indiferent de momentul în care copilul începe să prezinte semne și simptome de afectare cardiacă, uneori sunt semne indirecte care sugerează o posibilă afecține a cordului.

În cazul în care copilul prezintă dificultate în respirație, toleranță scăzută la eforturi medii sau mici (obosesc repede), cianoză sau paloare, leșin, palpitații, durere în piept, hrănire cu dificultate, curbă ponderală nesatisfăcătoare (nu iau în greutate) este indicat consult cardiologic.

Cardiologul pediatru va discuta cu părintele istoricul medical al copilului, precum și istoricul familial al rudelor de gradul I, simptomele, apoi va efectua o examinare fizică: examen clinic cu măsurarea indicilor antropometrici (înălțime, greutate, index de masă corporală), examenul clinic al aparatului cardiovascular cu identificarea pulsurilor periferice, auscultația inimii și a plămânilor cu stetoscopul, măsurarea tensiunii arteriale, electrocardiogramă și ecografie cardiacă.

E posibil ca medicul să indice monitorizarea Holter EKG pentru 24 sau 48 de ore, ecografie Doppler, radiografie toraco-pulmonară, CT / RMN sau chiar cateterism cardiac.

Acest serviciu medical este disponibil în regim de spitalizare de zi, spitalizare continuă și ambulatoriu.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.



Medici specialiști

Vezi toți medicii
de această specialitate

Centre medicale

Această specialitate este disponibilă în următoarele locații: